Drømmer du om at få et nyt lækkert digitalkamera, men bliver du forvirret over udtryk som CMOS, ISO og megapixel, så bør du læse med her. For hvordan skal du kunne foretage det helt rigtige valg, når du skal købe digitalkamera, hvis du ikke ved hvad de forskellige udtryk betyder. Denne liste har de 10 mest essentielle udtryk, som du skal kende, hvis du vil købe det helt rigtige kamera for dig.

1. CMOS

CMOS er hjertet af det digitale kamera. CMOS er akronym for “Complementary Metal Oxide Semiconductor”, som er den sensor der indfanger lys og skaber billedet. For 150 år siden var det en kemisk proces, der skabte et fotografi, men med den moderne teknologi i digitalkameraet er det CMOS, der står for denne proces. Man måler følsomheden i CMOS med betegnelsen pixels.

2. MP (Megapixels)

Megapixels eller MP er betegnelsen for 1,000,000 pixels. Når du snakker om CMOS, beskriver du hvor mange pixes den indeholder. Pixels kan dog være fremstillet med software og ikke være ægte pixels i CMOS, hvilket du derfor skal være opmærksom på, specielt hvis du kigger på et billigt digitalkamera.

3. Billedestabilisator

Billedstabilisatoren kender du måske også under navnet Anti Shake, som er en teknologi, der reducerer rystelserne i kameraet, når du skal tage et billede. Derved forbedrer det billedets kvalitet, og gør det nemmere for dig at tage flotte billeder. Stabilisatoren kan både sidde i kameraet eller i selve linsen, og bruger en blanding af software og sensorer til at mindske rystelserne.

4. ISO

ISO nummeret er betegnelsen for, hvor følsom en sensor er overfor lys. Jo højere nummeret er, jo mere følsomt er kameraet overfor lys i mørke omgivelser.

5. Zoom

Udtrykket zoom beskriver, hvor meget linsen kan bevæge sig frem og tilbage i forhold til en genstand, uden at du bevæger kameraet. Det vigtigste når du kigger på zoom, er “optical zoom”. Dette er nemlig den naturlige længde som glasset i linsen har.

6. Blænde

Blænden er den åbning, som lader lyset kommet igennem til linsen, så billedet bliver skabt. I et automatisk kamera tilpasses blændvidden automatisk i forhold til, hvor meget lys der er brug for. Jo mere lys der er , jo mindre blændvidde er der brug for.

7. F-Stop

F-stop fastslår blænden størrelse. Jo mindre F-nummer, jo større er åbningen. Du kan også bruge F-stop til at bestemme dybde og rækkevidde i billedet.

8. Billeder-i-sekundet

Udtrykket Billeder-i-senkundet henviser til, hvor mange billeder du kan tage på et sekund. Det er vigtigt at kunne tage mange billeder i sekundet, hvis du fx fotograferer sport eller andre hurtige bevægelser.

9. RAW

RAW finder du hovedsageligt i digitale SLR. RAW er ubehandlet billede information fra kameraets sensor. Det tillader meget mere fleksibilitet, når billedet senere skal redigeres, fordi du kan bruge software til at tilpasse billedet.

10. Hot Shoe

En Hot Shoe er det monterinsbeslag til blitzen, som sidder på mange digitale kameraer. Hvis du drømmer om at blive en ekspert i at tage billeder med blitz, skal du have en ekstern blitz, som du kan montere på beslaget. En ekstern blitz er med til at give flotte lys på billederne.