I gennem de sidste mange år har vi vænnet os til stregkoder på breve og pakker samt på varerne i supermarkedet, men i de seneste år er FRID teknologien vundet mere og mere ind, fordi denne teknik giver en del ekstra fordel, hvilket vil blive skitseret her i artiklen. RFID står jo for radio frekvens identifikation og virker ved at små tags med indbygget RFID teknologi udsender radiobølger.

Man må derfor anvende en skanner eller læser til at opsamle informationen med, mens en stregkodelæser skal skanne koden visuelt med lyset fra en laserstråle.

Forskellen mellem stregkode og RFID

Langsomt men sikkert vinder RFID teknologien ind på de områder, hvor stregkoder normalt anvendes i erhvervslivet til at holde styr på varerne, da man nemt og enkelt kan opdatere status i lageret, når man skanner en stregkode, når varen er solgt eller afsendt.

Systemet kan i forvejen håndtere variable priser til kasseapparatet, og lagerbeholdningen bliver også automatisk ajourført, samt der kan endda laves automatisk genbestilling af varer, når beholdningen kommer ned under en vis mængde. De vigtigste forskelle mellem disse teknologier er, at stregkoder kræver en eksakt scanning, hvor man dels skal tæt på varen, og dels må stregkoden ikke være beskadiget.

 

Det er nemmere og hurtigere at skanne en RFID tag, da dette foregår ved hjælp af radiobølger, således en RFID tag ikke går i stykker og ikke behøves at scannes meget tæt på. Man kan ikke anvende stregkoder på dyr, mens RFID tags sagtens kan indopereres i dyr, så dette åbner for mange muligheder fro sporing og statistik. Eneste ulempe ved RFID er derfor prisen, der er noget dyrere end stregkoder.

Her kan RFID anvendes

Det er som førnævnt mest i industrien og i erhvervslivet, der anvender RFID tags, men mange private vil også kunne anvende disse, da priserne hele tiden falder på både tags samt scannere i takt med den større udbredelse. Naturligvis bør man have et formål med anskaffelsen, og det er normalt i forbindelse med fysiske varer på et lager, som kun butikker og produktionsvirksomheder har.

Men også kæledyr og løse genstande kan man give en RFID chip, således man kan spore disse. Afhængigt af den anvendte frekvens på radiobølgerne skal man scanne indenfor en meter eller helt op til 100 meter i afstand. Dette kan give uanede muligheder i fremtiden. Der findes både aktive og passive RFID-tags, da de aktive har et batteri indbygget og kan derved både sende og modtage informationer.

Ved at indføre RFID teknologi i en virksomhed vil man nemt kun opnå en højere effektivitet, mindre spild samt bedre overblik og sikkerhed, og på nettet kan man finde professionelle leverandører af RFID teknologi til alle formål store som små.