Universal oplader på solceller
Telefoner, computere, IPODs, IPADs og portable DVD-afspillere er ting, som man ofte slæber med på farten, når man holder ferie, kører lange ture, tager på festival, i parken, på stranden, eller hvis man skal ud i naturen på kanotur eller camping eller andre steder ud i vildmarken. Der kan være langt til den nærmeste stikkontakt, så det er jo smart og trendy at slå en lille transportabel solcelle lader op, så man igen kan få strøm på enhederne. Men der findes jo mange typer ladere og forskellige priser, så hvordan finder man rundt i denne solcelle jungle?
Overblik over opladernes funktioner
Man bør naturligvis finde en model af oplader, som præcist passer til dit behov. Den skal altså kunne generere strøm nok til dit mest strømslugende apparat. Man kender jo i forvejen til batterier, at de har forskellige spændinger og effekter. De fleste ladere har behov for et batteri, som de kan akkumulere strømmen i. Man måler styrken af en solcelle lader i effekt dvs. Watt, mens opladerens batteri måles i mAh. De små håndholdte opladere har sine klare fordele, da de er kompakte og nemt kan være i en lomme. Visse modeller kan endda foldes sammen, hvilket beskytter solpanelet under transporten, mens andre modeller ikke kan foldes. Uanset hvilken model man vælger, så bør man blot købe en lader, som kan levere nok effekt, som i de fleste situationer er påkrævet med mindst 1,5 W. Batteriet i opladeren bør også mindst være på 2.000 mAh for at kunne give strøm nok til de fleste enheder. Man kan også købe små praktiske opladere, som monteres direkte på enheden under ladningen, så her behøves man ikke et batteri på selve opladeren. Man kan også finde modeller, hvor opladeren er integreret i selve tasken eller rygsækken, hvilket kan være praktisk for mange skoleelever og rejsende. Endeligt findes der fold-ud paneler, hvor flere solpaneler er sammensat i parallelforbindelse, således de kan levere typisk 10-100 W, hvilket er velegnet til de krævende brugere. Disse er ofte lidt dyrere, og de fylder mere og er derfor mere upraktiske, hvis man kun har et par små enheder, man skal have opladet. Generelt set kan en oplader med høj effekt hurtigere oplade din telefon, hvorimod en meget lille oplader tager lang tid for at oplade din telefon. Det kan absolut anbefales at vælge en oplader med batteri indbygget, da man så kan have glæde af opladningen, mens der er mørkt eller knapt så meget sol fremme. Man skal også huske at tjekke på opladeren, om den kun kan oplade til USB spændinger, som er 5,5 V, eller om de også kan levere typisk 18 V til bærbare PC.
Solcelle ladere er ikke specielt kostbar
Man kan sagtens finde solcelle opladere, som koster flere tusinde kroner, men det bedste køb i øjeblikket er nok en standard solceller oplader på 1,5 W med batteri på 5.000 mAh, som er på tilbud til kun 249 kr. Dermed passer den fint til alle iPhones, smartphones, alt med mini USB og mikro USB, alle android, blackberry og windows phones.
Billede: dunpanic