Både små samt store virksomheder arbejder i dag med computere i netværk. Det er efterhånden mange år siden, at virksomheden blot kunne nøjes med en enkelt computer med en tilhørende printer. I dag har alle firmaer samt en del private et helt netværk af computere med tilhørende eksterne enheder. Netværket kan dels være konfigureret trådløst eller med kabelføring. Det afhænger jo af forholdene på stedet og afstanden mellem enhederne. Ofte har virksomheden trådløst internet og måske visse andre trådløse enheder. Men oftest er serveren med den store harddisk kørende døgnet rundt i et separat serverrum, hvor også internettet er tilkoblet. I resten af bygningerne er der så opsat routere, som distribuerer internet signalet. Nogle har så lokale printere, men alle har som regel muligheden for at benytte nogle fælles udskrivningsmuligheder via lokalnettet. Al data bliver i dag gemt centralt, men man sørger altid for en automatisk backup funktion af samtlige data, således virksomheden aldrig vil miste vitale oplysninger, som kan blive enormt kostbare for virksomheden at miste. I de seneste år er man især gået over til at tage backup i skyen, det vil sige at anvende en cloud funktion, som mange kender fra Google Docs eller Microsoft Skydrive.  Et af de mest dominerende firmaer, som kan levere en god og driftssikker NAS server er Synology, som du kan læse mere om på deres hjemmeside Synology.com.

 

Hvad er en NAS server?

 

Først og fremmest er en NAS-enhed en harddisk med indbygget netværkskort og processor. Det vil altså sige en computer uden skærm og tastatur, da den ikke skal benyttes af brugere, den kan nemlig styres ved fjernkontrol af den EDB-ansvarlige leder. NAS står for Network Attached Storage, så det er altså bare en harddisk tilsluttet netværket. Alle kan altså på alle tidspunkter nemt og hurtigt få adgang til hele familien (eller firmaets) oplysninger. Såfremt der er personvigtige oplysninger på visse dokumenter, så kan man naturligvis give disse et password, således ingen kan se de fortrolige oplysninger. På computerworld.dk kan man læse en artikel om NAS-servere hos de danske familier. Det er faktisk meget enkelt og billigt at sikre familiens oplysninger fremover.

 

Hvad koster en NAS server?

 

En NAS-enhed koster ikke meget mere end en normal computerenhed, således en NAS-harddisk koster altså kun lidt mere end en normal ekstern harddisk. Du kan benytte enten pricerunner.com eller EDBpriser, når du skal se den billigste dagspris på et elektronikprodukt. Det fremgår derfor på denne hjemmeside, hvad prisen er på en Synology NAS-server. Priserne starter helt nede fra 1.000 kr., så det er absolut ikke en skræmmende dyr pris.

 

Billede: lsgyarmati – press.thepopular.me